Zoek je iets anders?


IJgenweis | Appelscha

Buitencentrum

Het Nationaal Park Drents Friese Wold ligt op de grens tussen Drenthe en Friesland. Na de Hoge Veluwe is dit het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land.

Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras.

Staand in het stuivende Aekingerzand hoef je niet eens heel veel fantasie te hebben om je voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit gezien hebben. In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die sinds kort weer vrijuit mag stromen.

Vijfduizend jaar geleden woonden op de grens van Friesland en Drenthe al boeren. Ze legden hun akkers aan op hooggelegen stukken grond. Door de akkers vruchtbaar te maken met heideplaggen en de mest van hun schapen, werden deze hoger en hoger. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en je herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.

Voor meer informatie over het natuurgebied, leuke wandel- of fietsroutes verwijzen wij u naar de website van Staatsbosbeheer.